Mika Kaurismäen kulttielokuva Arvottomat palaa Rutalahteen 12.8.2022  

Lehdistötiedote 3.8.2022
Julkaisuvapaa

40 vuotta sitten valmistunut roadmovie esitetään Rutalahdessa ensimmäistä kertaa valkokankaalta Letkaliiterin ainutlaatuisessa miljöössä 12.8.2022 klo 22.00.

Kesällä 1981 veljekset Aki ja Mika Kaurismäki kiertelivät ympäri Suomea etsimässä kuvauspaikkoja elokuvaansa Arvottomat. Yhtenä ideana oli löytää katoavaa suomalaista maisemaa ja tallentaa sitä ennen kuin Suomi olisi pelkkää Sokosta ja huoltamoketjuja. Seuraavana kesänä he palasivat Rutalahteen, jossa leffaan kuvattiin muutama kohtaus. ”Sympaattinen pikkukylä”, muistelee ohjaaja Mika Kaurismäki.

Arvottomien ensi-ilta oli syksyllä 1982 ja sen katsotaan olevan lähtölaukaus Kaurismäki-ilmiölle ja käännekohta suomalaisessa elokuvassa. Arvottomat on roadmovie, joka vie meidät takaisin Suomeen, jota ei ehkä koskaan ollut, mutta jonka maisemista jokainen tunnistaa jotain. Elokuvan kuvauspaikoista moni on jo kadonnut.

Arvottomista on tullut kulttielokuva, jonka repliikkejä moni osaa ulkoa. ”Ei rakkaus kuole, se vain jättää meidät. Me siinä kuolemme”. Elokuvan dialogia joko rakastetaan tai inhotaan, välinpitämättömäksi se ei jätä ketään.

Elokuvan pääosissa poliisia ja rikollisia pakenevina ystävyksinä loistavat Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen ja Juuso Hirvikangas. Unohtaa ei pidä myöskään leffan musiikkia. Anssi Tikanmäen moderni sovitus Finlandiasta tai Rauli Badding Somerjoen & Agentsien Kuopion kaupunginhotellissa esittämä Ikkunaprinsessa ovat suomalaisen elokuvamusiikin klassikoita

”ARVOTTOMAT EI ole täydellinen elokuva, mutta se on suuri kokemus” (Helena Ylänen, HS). Nyt tämä kokemus on tarjolla Letkaliiterin ainutlaatuisessa miljöössä. Perjantaina 12.8. elokuva esitetään Rutalahdessa ensimmäisen kerran valkokankaalta. Elokuvaesitys alkaa noin kello 22 illan hämärryttyä.

Elokuvan kuvaukset herättivät aikanaan huomiota pienellä kylällä. ”Äitini soitti minulle Tukholmaan Rutalahden puhelinkopista, josta pystyi soittamaan markalla minne vaan ja puhumaan niin pitkään kuin halusi. Äitini mukaan rannassa oli ihme hiippareita”, muistelee Paula Kinnunen. Myöhemmin selvisi, että hiipparit olivat kuvaamassa elokuvaa. 

Elokuvan kuvauspaikkoihin Rutalahdessa on mahdollista tutustua ennen elokuvaa järjestettävällä opastetulla kävelykierroksella. Kierros on maksuton. Miltä kuvauspaikat ja Rutalahden kylä näyttävät nyt, 40 vuotta myöhemmin? Mitä kylän raitti kertoo maaseudulla tapahtuneesta muutoksesta? Rutalahden palvelut ovat loppuneet yksi toisensa jälkeen, mutta upeat maisemat ja Päijänne ovat pysyneet. Oppaana kierroksella on muutosta läheltä seurannut ja 25 vuotta kylällä asunut Liisa Liias.

Kello 18 starttaavan kävelykierroksen lähtöpaikkana toimii J. Heinosen autokorjaamo (Vällyhoilontie 10). Päätepiste sijaitsee Rutasten rannassa (Oittilantie 2030). Kierroksen pituus on noin 3,3 kilometriä. Rannasta on matkaa takaisin Letkaliiterille noin 1,2 kilometriä. Kävelykierrokselle pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon sähköpostitse osoitteeseen rutalahden.ns(at)gmail.com. Viestiin nimi ja puhelinnumero.

Letkaliiterillä on lisäksi esillä teoksia Markus Itkosen ja Matti Sunellin kokoamasta elokuvan maisemia esittelevästä näyttelystä ”Arvottomien Suomi – silloin ja nyt” sekä kokoelma kritiikkejä ja aikalaiskirjoituksia elokuvasta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) arkistosta. Radio Suomen elokuvamusiikin toivekonsertteja vetävä toimittaja Asko Alanen puolestaan on suunnitellut Letkan iltaan ainutlaatuisen soittolistan.

ARVOTTOMAT 40 VUOTTA -elokuvaesitys Joutsan Rutalahdessa, tanssilato Letkaliiterillä perjantaina 12.8. osoitteessa Koskelantie 56, Rutalahti. Elokuva alkaa noin kello 22 illan hämärryttyä. Liput 10 euroa.

Lippujen ennakkomyynti Letkakahvilasta (Koskelantie 56) pe-la 5.-6.8. klo 12-18. Ennakkovaraukset sähköpostitse osoitteesta rutalahden.ns(at)gmail.com

Letkaliiteri on avoinna kello 19-02. Tapahtuman aikana Rysä-baarissa on myynnissä salaattia ja sopivia juomia. Ruokailuun pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon sähköpostiosoitteeseen rutalahden.ns(at)gmail.com.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Rutalahden nuorisoseura ja Keski-Suomen elokuvakeskus

Lisätiedot: Paula Kinnunen, Rutalahden nuorisoseura 045 1143 857

Teemu Kauppi, Keski-Suomen elokuvakeskus 044 700 1313

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen