Leffapiknik: Rikos ja rangaistus Varassaaressa 11.8.

Rikos ja rangaistus-elokuva 11.8.2023 Taidesaaren Yössä Varassaaressa

Rikos ja rangaistus on Aki Kaurismäen ensimmäinen itsenäinen elokuvaohjaus vuodelta 1983. Elokuvan ensi-illasta tulee syksyllä kuluneeksi 40-vuotta. Elokuva on sovitus Dostojevskin samannimisestä klassikkoromaanista. Se on psykologinen jännityselokuva rakkaudesta, kostosta ja syyllisyydestä.

Tätä edelsivät yhdessä veljensä Mika Kaurismäen kanssa toteutettu rockdokumentti Saimaa-ilmiö (1981) ja Arvottomat (1982). Debyytissään 26-vuotias ohjaaja kävi käsiksi maailmankirjallisuuden klassikkoon, Dostojevskin romaaniin, joka oli jo aikaisemmin sovitettu lukuisia kertoja elokuvaksi.

Aki Kaurismäki ja käsikirjoittaja Pauli Pentti lähestyivät Dostojevskia Dennis Sandersin ja Robert Bressonin filmatisointien hengessä. Tarinan runko on suomalaisessa elokuvasovituksessa jäljellä, mutta siirrettynä Kekkosen ajan Helsinkiin, kuten tekijät korostavat. Tapahtumia ja henkilöhahmoja on karsittu, samalla kun on kirjoitettu uusia ja osin yhdistettyjä henkilöitä.

Ennen kuin Kaurismäki ja Pentti kävivät käsiksi Rikoksen ja rangaistuksen sovitukseen, he kirjoittivat 93 -sivuisen käsikirjoituksen Varjo Paratiisissa, joka kertoo Raskolnikov-hahmo Antti Ronkaisen vaiheista hänen päästyään vankilasta – siis siitä mihin Rikos ja rangaistus-elokuva päättyy.

Markku Toikan ja Aino Sepon tähdittämä Rikos ja rangaistus (ensi-ilta joulukuussa 1983) keräsi ennätysyleisön, lähes 70 000 katsojaa. Elokuva sai useita palkintoja, mm. Jussit parhaasta esikoisohjauksesta ja käsikirjoituksesta.

Aki Kaurismäen uusin elokuva Kuolleet lehdet nähdään elokuvateattereissa syksyllä.

Tapahtuman tiedot  

Rikos ja rangaistus-elokuva nähdään Varassaaren Tulitikkutehtaan pihassa ulkoilmanäytöksenä pe 11.8.2023 klo 22 alkaen. Liput elokuvanäytökseen15€. Alueella on myös kirppari Aava (klo 19-22), Teeleidin teeterassi (klo 19-22) sekä DJ (klo 20-22). Elokuvanäytöksen lipunmyynti alkaa klo 20.30.Yleisöä pyydetään tuomaan oma tuoli tai istuinalusta (alue on betonipihaa). Kovan sateen ja ukkosen sattuessa tapahtuma perutaan. Tapahtuma on osa Vaajakosken Kohinoita.

Lippuvaraukset elokuvanäytökseen ennakkoon: https://ksek.fi/kino-metso/

Yhteistyössä Keski-Suomen Elokuvakeskus, Suvanto/Taidesaari, Vaajakosken Kohinat ja Teeleidi.

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen