Elokuvavieraita Viitasaaren elokuvaviikolla 9.4.2022. 

Tiedote 28.3.2022
Julkaisuvapaa

Maamme vanhimpiin kuuluva kotimaisen elokuvan festivaali Viitasaaren elokuvaviikko järjestetään 7.- 10.4.2022 Nuorisotalon teatteritilassa, osoitteessa Koulukuja 8, Viitasaari. 

Festivaalin ennakkoliput ja lisätiedot elokuvista osoitteessa 
www.ksek.fi/kino-metso/kino-metso-viitasaari/


Festivaalin vieraiksi lauantaina 9.4. klo 14
 saapuvat kotimaisen ensi-ilta elokuvan Armotonta menoa – hoivatyön lauluja
ohjaaja Susanna Helke ja säveltäjä Anna-Mari Kähärä.
  

Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinto Susanna Helken hoivatyön armotonta tilaa käsittelevälle lauluelokuvalle

Susanna Helken ohjaama ja Anna-Mari Kähärän säveltämä Armotonta menoa – hoivatyön lauluja voitti Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisen kilpailun pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa sekä Kirkon mediasäätiön palkinnon. Kotimainen tuomaristo luonnehti elokuvaa ”kipeän ajankohtaiseksi ja kaikkia sukupolvia koskettavaksi dokumentiksi.”

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhushoivan tilasta,  hoivatyöntekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Elokuvan tarinoissa seurataan muun muassa lähihoitaja Tiinaa Hämeenlinnassa, eläkeläisiä Kaavilla ja vanhushoivan digiloikkaa Helsingissä.

Dokumentaaristen episodien ja laulujen kautta elokuva kertoo kriisiytyneen vanhushoivan arjesta. Anna-Mari Kähärän säveltämät kuorolaulut pohjautuvat hoitajien työstään kirjoittamiin kirjeisiin: ”En pysty liikkumaan optimointijärjestelmän mukaisessa ajassa, kävelyvauhti on laskettu nuoren terveen liikkujan mukaan”. 

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=i2Evla-uYmI 

Lisätietoa elokuvasta: 

Elokuvan keskeinen tarinahahmo on lähihoitaja Tiina. Hän oli ensimmäisiä hoitajia, joka toi esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa, joutuen yksityisen yrityksen ja kaupunkinsa mustalle listalle. Kaavin kunnan eläkeläiset joutuvat seuraamaan sivusta kunnassaan tapahtuvaa hoivayksikön ulkoistusta. He ovat aktiivisia ja tuntevat asiansa, mutta demokraattinen päätöksenteko on karannut kuntalaisten ulottumattomiin. Kestävyysvajeen yhtälöä ratkotaan myös digiloikkaa tekemällä: robotti kohtaa vanhuksia hoivakodissa, hoitajat työskentelevät etähoivakeskuksessa.

 Tehokkuuden, voitontavoittelun ja säästöjen ristipaineessa hoivatyön eetos on rapautunut. Ikäihmisistä puhutaan vain taloudellisen kasvun jarruna ja työtä tekevien taakkana. Elokuva muistuttaa siitä, mistä työmarkkinoille hyödyttömien ihmisten hoivassa on kyse: jakamattomasta ihmisarvosta. Laulujen kautta elokuva luo katseen hoivan kaupallistamisen ja hoivan eetoksen väliseen yhteensovittamattomuuteen. Siitä mistä ei voi puhua, on laulettava.

 ”Armotonta menoa on vuoden paras dokumenttielokuva” – HS 

 ”Dokumentin tärkein viesti on, että hoivatyön työntekijäpulaa ei ole mahdollista ratkaista, jos työolot eivät kerrotusta parane.” – Savon Sanomat 

Tekijät
Ohjaus Susanna Helke
Musiikki Anna-Mari Kähärä
Taustatyö ja käsikirjoitus Markku Heikkinen ja Susanna Helke 
Tuotanto Timo Korhonen/ Road Movies Oy
Levitys Pirkanmaan elokuvakeskus 
Elokuvan kesto 92 min. 
Ikäraja: -S-

Lauantaina 9.4. klo 18 festivaalin etävieraana maaliskuussa ensi-iltansa saaneen kotimaisen maalaiskomedian
Pohjolan satoa ohjaaja Tuukka Temonen.

Pohjolan satoa (2022)

Ensi-ilta:18.03.2022
Kesto 105min
Ikäraja K12

Tekijät
Ohjaus Tuukka Temonen
Käsikirjoitus Tuukka Temonen
Näyttelijät Miska Haakana, Arman Alizad, Jussi Puhakka, Juhani Laitala, Roope Salminen, Olga Temonen, Miia Nuutila, Aku Hirviniemi, Jan Nyguist, Miia Nuutila, Janne Kataja
Leivitys Kuusan Kino Ky / Elise Brandt


Pohjolan satoa-elokuva kertoo maalaistalon isännistä kolmessa sukupolvessa. Isännät kärsivät erilaisista ongelmista, joita kaikkia yhdistää jonkin sortin rakennemuutos. Isännät hakevat ongelmiinsa ratkaisua viljelemällä pellollisen paremmin tuottavaa kasvia, kannabista. Tästä kokeilusta seuraa merkittävästi ongelmia niin kansainvälisten rikollisten kuin kunnanisien, ja jopa paikallispoliisi Laitisen kanssa. Elokuva on kuvattu keväällä ja loppukesästä 2021 Iitissä ja Kymenlaaksossa.

”Pohjolan satoa on symppis hamppuhölmöily, joka ei yritä liikaa” *** (KATSO)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=UgHj7s6MMYQ

www.pohjolansatoa.fi


Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen