Muuramen elokuvakerhon kevään 2024 klassikot esittelyssä

Muuramen Elokuvakerhon kevät 2024 tarjoaa neljä klassikkoelokuvaa, joista aloitamme Charlie Chaplinin Nykyajalla vuodelta 1936, toisena on vuorossa Robert Bressonin Kuolemaantuomittu on karannut vuodelta 1956. Kolmas elokuva on Andrei Tarkovskin Peili, joka valmistui vuonna 1975. Kehä sulkeutuu toukokuussa, jolloin esitämme Buster Keatonin mykkäelokuvan Kenraali. joka valmistui vuonna 1927.

Nykyaika (Modern Times), 1936 / Ohjaus Charlie Chaplin pit. 87 min.  esitys 7.2.2024 klo 15:30

Nykyaika valmistui viisi vuotta Chaplinin edellisen menestyselokuvan Kaupungin valot jälkeen ja oli jälleen hyvin suosittu huolimatta siitä, että elokuva oli muutamia äänitteitä lukuun ottamatta mykkäelokuva, äänielokuvien jo vahvistettua asemansa filmiteollisuudessa. Nykyajan voi nähdä kannanottona amerikkalaisen yhteiskunnan oloihin, sillä elettiinhän elokuvan tekovaiheissa vielä suurta lamakautta, jolloin pienen ihmisen asema oli armoton. Teollinen kehitys harppoi kukonaskelin eteenpäin ja ihminen kamppaili yhä oman toimeentulonsa puolesta valtakoneistoa vastaan. Elokuva sisältää useita ikimuistettavia kohtauksia, esimerkiksi tehdashallissa, tavaratalossa ja ravintolassa. Elokuvasta huokuu lämpöä, tunteikkuutta ja toivoa kaikista päähenkilöiden kokemista vastoinkäymisistä huolimatta. Chaplinin vastanäyttelijän, ihastuttavan Paulette Goddardin kasvot vangitsevat lumoonsa. Lopussa kuulemme myös klassikkosävelmän Smile.

Kuolemaantuomittu on karannut (Un condamné à mort s´est échappé), 1956 / Ohjaus Robert Bresson pit. 101 min. esitys 6.3.2024 klo 15:30.

Bressonin elokuva perustuu tositapahtumiin toisesta maailmansodasta. Pääosaa näyttelee luutnantti Fontainena Francois Leterrier. (todellisuudessa André Devigny, jonka muistelmiin elokuva perustuu). Elokuva on tyylikäs ja jännittävä pakokuvaus, mutta myös paljon muuta. Peter von Bagh kirjoittaa teoksessaan Elokuvan historia Bressonin filmistä näin: ”Harvassa elokuvassa materiaali on olemassa yhtä intensiivisesti, tärkeänä, hengittävänä; se korostuu havainnollisesti, koska Fontaine joutuu koko ajan, ainoan henkensä vuoksi, käsittelemään ja muokkaamaan ympäristöään.” Francois Truffaut kiinnittää samaan asiaan huomiota: ”Koko elokuva muodostuu esineiden lähikuvista ja noita esineitä käsittelevän miehen kasvokuvista.” (Truffaut/Elämäni elokuvat)

Peili (Zerkalo), 1975 / Ohjaus Andrei Tarkovski pit. 107 min. esitys 2.4.2024 klo 15.30 (Huom! poikkauksellisesti näytös tiistaina)

Tätä elokuvaa moni kriitikko pitää Tarkovskin parhaana filminä. Kyseessä on hyvin monitasoinen ja runollinen kertomus. Teos pureutuu ohjaajan omiin henkilökohtaisiin muistoihin ja pohtii muun muassa meille jokaiselle niin tärkeää kuvaa muistojen kokemisesta, niiden totuudellisuudesta tai vääristyneisyydestä. Peili on hyvin fragmentaarinen ja kuljettaa katsojaa eri aikatasoissa. Tarkovski liittää elokuvaansa palasia Venäjän historiasta henkilöidensä kokemina. Teoksessa on useita hienovaraisesti piirrettyjä kohtauksia kuten esimerkiksi nainen istumassa veräjällä. Samassa hän näkee pellon halki lähestyvän miehen, joka etsii tietä oikeaan osoitteeseen ja käydään lyhyt keskustelu.

Kenraali (The General), 1927 / Ohjaus Buster Keaton pit. 78 min. esitys 8.5.2024 klo 15:30

Kenraalin tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltojen sisällissodan aikaan. Veturinkuljettaja Johnnie Gray (kivikasvo Keaton) käy kamppailua tyttöystävänsä ja Kenraali-veturin pelastamiseksi. ”Suuri kuvio koostuu johdonmukaisesti tarinaa eteenpäin kuljettavista, täsmällisesti lasketuista, oivallisesti ajoitetuista ja jatkuvasti vastakohdikseen kääntyvistä, toistensa peilikuviksi muuntuvista pienistä tilanteista. Kulkutie, rata mutkineen ja kaarteineen, nousuineen ja laskuineen luo puitteet, myötäilee, elää mukana: äkkiä takaa-ajaja on takaa-ajettava, maahanlyöty niskan päällä, tykin haltija oman tykkinsä maalitaulu. Tämä olotilojen alituinen vaihtelu, arvojen pysymättömyys, siitä aiheutuva jatkuva varuillaanolo ja uuteen sopeutumisen pakko ovat oleellisia ja alati toistuvia Buster Keatonin taiteessa.” (Mykät koomikot /Juho Gartz)

Yhteistyössä Keski-Suomen Elokuvakeskus ja Muuramen kulttuuripalvelut

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen