
Näytökset ja liput
Elokuvan tiedot
Ikäraja: 12
Kesto: 1h 47min
Lajityyppi:
Valmistumisvuosi: 1975
Ohjaaja: Andrei Tarkovski
Kieli: Alkuperäinen
Tekstitys: Suomi
Elokuvakerhon elokuvien hinta 5 e – lisäksi saat lipunmyynnistä itsellesi elokuvakerhon jäsenkortin, johon lipunmyyjä merkitsee katsomasi kerhoelokuvat, kun kortti on täynnä pääset yhteen kerhoelokuvaan maksutta. Liittyminen ei maksa mitään eikä velvoita mihinkään, jäsenistä ei myöskään kerätä rekisteriä. Yhteistyössä Muuramen kulttuuripalvelut ja Keski-Suomen Elokuvakeskus ry.
”Kyseessä on tarina äitini elämästä ja sillä tavoin myös osasta omaa elämääni. Tämä elokuva on rippi. Olemme velkaa niille jotka ovat antaneet meille elämän ja rakkauden ja meidän täytyy ilmaista heille rakkautemme. Kaikessa mitä olen tehnyt, kaikessa mitä ajattelen tehdä on teemani tämä: ihanteen riivaama ihminen etsii kiihkeästi vastausta kysymykseen, menee äärimmäiselle rajalle yrityksessään ymmärtää todellisuutta. Ja hän tavoittaa tämän ymmärryksen sinnikkyytensä ja kokemustensa ansiosta.” (Tarkovski)
Monet pitävät Peiliä Tarkovskin hienoimpana elokuvana. Alun perin Tarkovski suunnitteli elokuvasta dokumenttia äidistään, mutta kehitti siitä loppujen lopuksi monimutkaisen kaleidoskooppimaisen elämänkuvauksen, jossa äiti ja hänen elämäntilanteensa muodostavat ratkaisevan osan isän, runoilija Arseni Tarkovskin jätettyä perheensä Andrein ollessa alle kouluikäinen. Margarita Terehova esittää sekä herkästi äitiä että pelkkänä äänenä kuultavan päähenkilön vaimoa. Isä Arsenin ääntä kuullaan lausumassa runojaan. Myös äiti pääsee itse näkyville, mm. uskomattoman kauniissa loppukohtauksessa.
Neuvostoliiton kohtalonhetket muodostavat vakavat kehykset elokuvan henkilökuvaukselle Stalinin 30-luvun terrorista suunnattomiin sotaponnistuksiin ja Neuvostoliiton ja Kiinan konfliktiin 60-luvulla.
Neuvostoliiton virallinen elokuvaorganisaatio ei ottanut elokuvan poikkeuksellista dramaturgiaa suosiolla vastaan. Siitä otettiin harvinaisen vähän esityskopioita, ja sitä esitettiin katsojia torjuvina aikoina päivän varhaisina hetkinä. Ne, jotka onnistuivat sen näkemään, kohtasivat sen herkällä mielellä. Siitä todistavat ohjaajan saamat kirjeet, joissa katsojat kertoivat, kuinka elokuva kertoi juuri heidän elämästään. Samaa ovat kertoneet muutamat ulkomaiset tunnetut katsojat. Elokuvaa ei suostuttu lähettämään Euroopan elokuvafestivaaleille. Ehkä pelättiin sen saavan palkintoja.