Uuden elokuvateatterimme nimi on Kino Aurora!

Keski-Suomen elokuvakeskuksen toimesta Kultuuritalo Villa Ranaan avattava uusi elokuvateatteri on saanut nimekseen Kino Aurora!

Oma elokuvateatteri on Keski-Suomen elokuvakeskuksen unelma, jonka kautta yhdistys haluaa nostaa esiin laaja-alaisesti elokuvan tekijöitä ja heidän teoksiaan. Kino Aurora rikastuttaa kuvan ja äänen kautta saatavien kokemusten kenttää kaupungissamme ja tarjoaa elokuvan rakastajille oman yhteisön, jossa vaikuttaa ja vaikuttua, keskustella ja ottaa osaa.

Kino Aurora aloittaa toimintansa järjestämällä elokuussa Villa Ranan puistossa kolme leffapiknikkiä, joiden ohjelmisto koostuu elokuvan taikaa käsittelevistä klassikkoteoksista.

Kino Auroran varsinainen näytöstoiminta käynnistyy avajaisviikonloppuna 3. – 5.9., jonka jälkeen Kino Aurora tarjoilee elokuvan ystäville Villa Ranassa loppuvuoden 2021 aikana mm. naisohjaajien töille omistetun Female Gaze -sarjan, eläinten representaatiota elokuvissa pohtivan Eläinkuvia -sarjan ja rakkauden diversiteettiä syväluotaavan All You Need Is Love -sarjan.

Lisäksi Kino Auroran loppuvuodessa nähdään Jyväskylän ensimmäinen kokonaan lapsille suunnattu elokuvafestivaali LAIKKU (17.-22.10.) ja Arktisen Upeeta -festivaalin 22. ohjelmisto vieraineen ja esiintyjineen (30.10.-5.11.). Näiden lisäksi Kino Auroran näytöksissä nähdään mm. kaitafilminäytöksiä, harvinaisuuksia ja ensi-iltoja.

Kino Auroran oma kotisivu www.kinoaurora.fi aukeaa elokuun alussa.
Liput kaikkiin teatterin näytöksiin myydään kotisivujen kautta.

Kino Auroran leffapiknikit järjestetään Villa Ranan puistossa 13., 20. & 27.8. klo 22:00

Leffapiknikkien ohjelmisto:
13.8. 22:00 Lumière!
Thierry Frémaux / Ranska 2016 / 90 min. / K7

20.8. 22:00 Cinema Paradiso
Giuseppe Tornatore / Italia 1988 / 124 min. / S

27.8. 22:00 8 ½
Federico Fellini / Italia – Ranska / 1963 / 138 min. / S

Kino Auroran avajaisviikonloppua vietetään 3. – 5.9.

Kino Auroran kotisivut ja lipunmyynti loppuvuoden näytöksiin aukeaa elokuun alussa.

Lisätiedot heinäkuun aikana:
Mikko Järvinen
Festivaali- ja tapahtumavastaava
040 8753375 / mikko@arktisenupeeta.net

Lisätiedot elokuusta alkaen:
Antti Martikainen
Teatterinhoitaja, Kino Aurora
040 853 9833 / antti.martikainen@ksek.fi
(töissä 1.8. alkaen)

Viitasaaren elokuvaviikkoa ei järjestetä keväällä 2021

Viitasaaren elokuvaviikkoa ei järjestetä keväällä 2021. Festivaalin järjestäjä Keski-Suomen elokuvakeskus on yhdessä Viitasaaren kaupungin kanssa päättänyt kevään epävarman koronatilanteen vuoksi, että Viitasaaren elokuvaviikko jätetään väliin keväältä 2021.

Viitasaarelaiset ansaitsevat heille ja järjestäjälle rakkaan elokuvaviikon totetuksen ajalla, jolloin meille kaikille on jälleen turvallista nauttia yhteisessä tilassa elokuvataiteesta ja keskusteluista.

Ohjelmistoon ehdolla olleet uutuuselokuvat ansaitsevat myös tulla nähdyksi niille tarkoitetussa valkokangas-formaatissa, jonka vuoksi Keski-Suomen elokuvakeskuksen kiertueteatteri Kino Metso saapuu syksyn 2021 aikana Viitasaaren nuorisotalon teatterisaliin esittämään valikoituja paloja kevään ja syyskauden ensi-illoista. Lisää tietoa näiden näytösten ajankohdasta ja sisällöistä julkaistaan lähempänä syksyä.

Keski-Suomen elokuvakeskus toivoo viitasaarelaisille jaksamista ja terveyttä haastavan tilanteen keskellä, tunnelin päässä näkyy jo elokuvaprojektorin valoa!

Elokuvakeskuksen jakama tiedotus Kino Metson syysnäytöksistä ja vuoden 2022 elokuvaviikosta tapahtuu seuraavilla kanavilla:

KSEK:in kotisivu: https://ksek.fi/viitasaari/

Elokuvaviikon Facebook: https://www.facebook.com/viitasaarenelokuvaviikko

Elokuvaviikon Instagram: @viitasaaren.elokuvaviikko

Mahdollisiin lisäkysymyksiin vastaa:

festivaalin tuottaja Mikko Järvinen
mikko.jarvinen@ksek.fi / 040 8753375

LUX Film Days -erikoisnäytökset Jyväskylässä, Oulussa ja Joensuussa

Lisätiedotus 2.12.2020: Tiukentuneiden koronarajoitusten vuoksi Ilokiven elokuvien LUX Film Days -näytökset Mustang 7.12., Isäni Toni Erdmann 7.12. sekä Ida 8.12. joudutaan valitettavasti perumaan.

Euroopan parlamentti ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti esittävät kolme LUX-palkinnon voittanutta uuden eurooppalaisen elokuvan mestariteosta erikoisnäytöksissä. Näytöksissä nähdään elokuvat Ida (2014), Mustang (2015) ja Isäni Toni Erdmann (2016). Jyväskylässä elokuvat nähdään Ilokiven elokuvateatterissa 7.-8.12.2020.

LUX-palkinto on Euroopan parlamentin vuosittain myöntämä tunnustus, jolla edistetään eurooppalaista elokuvatuotantoa, eurooppalaisia arvoja ja otetaan kantaa sosiaalisiin kysymyksiin. Palkinto myönnetään parhaalle, ajankohtaiselle ja eurooppalaista identiteettiä luotaavalle elokuvalle. Vuonna 2020 LUX-palkintoa ei jaeta, minkä vuoksi Euroopan parlamentti ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) esittävät palkintoehdokkaiden sijaan erikoisnäytöksissä kolme suosittua LUX-palkinnon saajaa menneiltä vuosilta. LUX-palkinto jaetaan seuraavan kerran vuonna 2021.

Erikoisnäytöksissä nähdään kolme LUX-palkittua eurooppalaisen elokuvan mestariteosta. Kauniista mustavalkokuvauksestaan muistettu Ida (2014) on Paweł Pawlikowskin ohjaama puolalaiselokuva identiteettiään ja juuriaan etsivästä nuoresta naisesta. Nunnaksi aikovan Idan tarinan kautta elokuva käsittelee myös Euroopan historian synkkiä hetkiä. Deniz Gamze Ergüvenin ohjaama Mustang (2015) kertoo viidestä turkkilaisesta sisaresta, joita odottavat järjestetyt avioliitot. Nuoret naiset ovat kuitenkin päättäneet valita vapauden ja elää omaa elämäänsä. Isäni Toni Erdmann (2016) on persoonallinen draamakomedia isän ja tyttären suhteesta, sukupolvien välisestä kuilusta ja häpeästä nykypäivän yrityskulttuurissa.

LUX-näytökset järjestetään vuonna 2020 Jyväskylässä, Oulussa ja Joensuussa koronarajoitusten sallimissa rajoissa ja rajoituksia noudattaen. Näytökset ovat tuttuun tapaan ilmaisia ja kaikille avoimia. Näytökset toteutetaan yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa.

Näytökset:

Jyväskylä (Ilokivi):
7.12. klo 16.30 Mustang
7.12. klo 18.30 Isäni Toni Erdman
8.12. klo 19 Ida

Oulu (Elokuvateatteri Studio):
11.12. klo 18 Ida
12.12. klo 18.30 Mustang
13.12. klo 18.30 Isäni Toni Erdman

Joensuu (Elokuvateatterikeskus Tapio):
15.12. klo 16.30 Ida
16.12. klo 16.30 Mustang
17.12.klo 16.30 Isäni Toni Erdman

Uutta KSEK:in Youtube-kanavalla: Pier Paolo Pasolini Esa Salovaaran kertomana -video

Kattava, kiehtova ja yksityiskohtainen avaus italialaisen intellektuellin, rienaajan ja ryysyköyhälistön kuvaajan Pier Paolo Pasolinin elämästä ja töistä. Cinefiili Esa Salovaara pui Pasolinin elokuvatöitä ensiohjaus Pummista (Accattone, 1961) aina kansainvälisiin suurmenestyksiin kuten Matteuksen evankeliumi (Il vangelo secondo Matteo, 1964) ja Medeia (Medea, 1969), valottaen myös vähemmän tunnetuksi jääneiden töiden merkitystä (mm. Comizi d’amore -dokumentti vuodelta 1965).

Pasolinin kolmeen vaiheeseen jaetun filmografian läpikäynnin ohella kerrotaan useita anekdootteja elokuvan suurtekijöiden kuten Fellinin, Mario Bologninin ja Orson Wellesin suhteesta Pasoliniin ja heidän merkityksestään ohjaajan uralle, sekä käsitellään Pasolinin äitisuhteen, veljen kuoleman, marxilaisuuden ja gramscilaisen ajattelun heijastumista ohjaustöihin.

Tämän kattavampaa kuvausta Pier Paolo Pasolinista on vaikeaa kuvitella – tervetuloa viettämään puolituntinen Salovaaran ja yhden elokuvahistorian omalaatuisimman tekijän seurassa!

Pasolini-klassikko Sikolätti (Porcile/Pigsty, 1969) nähdään osana Arktisen Upeeta XXI: MAAILMA PALAA -festivaalia tiistaina 3.11. klo 17:30. Näytös on kaikkien festarinäytösten mukaisesti rajattu 50 osallistujaan, joten varmista lippusi kide.appin kautta klikkaamalla tästä.